Aby odsávací systém fungoval, jak má, je potřeba dodržet určité podmínky. Pouhé umístění jakéhokoli odsavače zařízení nad nebo pod varnou deskou nestačí.

Správná vzdálenost digestoře by v ideálním případě neměla přesáhnout 50 až 60 cm

Správná vzdálenost digestoře by v ideálním případě neměla přesáhnout 50 až 60 cm.

Dobrý vzduch díky vysokému stupni zachycení

Pára z vaření, pachy, mastnota a vlhkost zmizí nejúčinněji, pokud je odsavač schopen co nejrychleji nasát znečištěný vzduch a co nejméně ho pustí do místnosti. Nástěnné odsavače dělají tuto práci nejlépe. Méně účinné jsou ostrůvkové a stropní odsavače. Odsavače výsuvné z pracovní desky nebo integrované do varné desky musí pro stejný výsledek použít větší sací výkon, aby dokázaly nasát stoupající páru směrem dolů. Při použití vysokého nádobí je práce pro odsavač ještě náročnější.

Vzdálenost odsavače od varné desky hraje důležitou roli. V ideálním případě je to 50 až 60 cm (65 cm u plynových varných desek).

Snižte zápach

Nepříjemné pachy z vaření a pečení nejsou problémem pouze v otevřených kuchyních. To na kolik jsou redukovány odsávacím systémem, závisí hlavně na jeho detekčním výkonu. V případě systémů s odpadním vzduchem jsou shromážděné páry odváděny ven. V případě odsávače cirkulujícího vzduchu se redukce provádí pomocí filtru s aktivním uhlím. Úspěch závisí na jeho nasycení. Filtry proto musí být pravidelně vyměňovány nebo regenerovány.

Obecně závisí stupeň snížení zápachu na velikosti místnosti. Nejvyšší je v malých místnostech a nejnižší v kuchyních otevřených do obývacího pokoje.

Odstranění zápachu

Proto, abychom mohli porovnat odsávací systémy, nestačí snížit zápach, ale měříme dobu, za jakou je systém schopen úplně odstranit zápach. U výfukových systémů k tomu dochází okamžitě. V případě systémů s cirkulujícím vzduchem to závisí na úrovni ventilátoru a výkonu filtru s aktivním uhlím. S novým filtrem trvalo v testu až 45 minut, než většina pachů zmizela. U starých filtrů byla měřena doba rozpadu až pět hodin, což je doba, která je v praxi těžko realistická. Pokud se současně s režimem recirkulace používá domácí ventilační systém s vysokou rychlostí výměny vzduchu, čas se zkrátí na 2,5 až 13 minut v závislosti na zařízení. To však znamená, že energetická výhoda řešení cirkulujícího vzduchu je ztracena.

Tlakové ztráty / emise hluku

Pokud je odsavač provozován v recirkulačním režimu, je pro dobrý čistící účinek nezbytný velký objem filtru, aby vzduch ve filtru zůstal co nejdéle. Takto velké filtry zvyšují tlakovou ztrátu a tím i množství nasávaného vzduchu. Zároveň tato zařízení fungují výrazně hlasitěji.

Účinnost oddělování tuku

K oddělování tuku od par se většinou používají kovové mřížky. V důsledku teplotního rozdílu mezi horkými výpary z vaření a studenou kovovou mřížkou tuk ztuhne a drží se na mřížce. Zejména systémy s cirkulujícím vzduchem vyžadují vysoký stupeň oddělování tuků, aby byl chráněn filtr s aktivním uhlím, který je často umístěn za ním. Toho není dosaženo u mnoha zařízení dostupných na trhu. Velká část systémů zkoumaných ve studii vykázala průměrný stupeň oddělování tuku 55 - 80 procent. U zhruba čtvrtiny z nich byla tato hodnota pod 55 procenty. To znamená, že odsavač tuto funkci nesplní. Hodnota stupně oddělení tuku je uvedena na povinném energetickém štítku digestoří.

Dynamická účinnost proudění vzduchu je důležitým faktorem pro hodnocení výkonu digestoře

Dynamická účinnost proudění vzduchu je důležitým faktorem pro hodnocení výkonu digestoře.

Spotřeba elektrické energie / účinnost proudění vzduchu

Udávaná spotřeba elektrické energie digestoře ve wattech vypovídá jen málo o jejím výkonu. Rozhodujícím faktorem je vztah mezi dopravovaným objemem vzduchu a dopravovaným objemem vzduchu a dosaženým tlakovým rozdílem ke spotřebě elektrické energie a je jedním z nejdůležitějších kritérií pro klasifikaci odsávacích systémů podle štítku účinnosti EU. Zařízení s optimalizovaným průtokem s EC ventilátory (střídavý stejnosměrný motor) mají při stejném výstupu vzduchu podstatně nižší spotřebu energie.

Úsilí o údržbu

Zatímco údržba systémů s odpadním vzduchem je omezena na občasné čištění tukového filtru v myčce, u systémů s cirkulujícím vzduchem dochází také k pravidelné výměně filtru s aktivním uhlím. V závislosti na informacích výrobce a zvyklostech vaření by měl být filtr vyměněn alespoň jednou za rok, ale zpravidla častěji, aby byl zachován jeho čistící výkon.

Plazmový filtr

Speciální formou jsou digestoře s plazmovými filtry. V nich je odpadní vzduch ionizován elektrickou energií. Toto uvádí do pohybu proces oxidace, při kterém jsou škodlivé molekuly nebo molekuly náročné na zápach zničeny nebo přeměněny na chemicky stabilní sloučeniny. Následný filtr s aktivním uhlím ukončuje tuto reakci a odstraňuje ozon, který se vytváří během reakce. Ozon může dráždit dýchací cesty a ve vysokých koncentracích může vést k bolestem hlavy. To, jak dobře je ozon neutralizován, závisí na stavu údržby filtru s aktivním uhlím a použité technologii.